Крцкави кнедли од грашок и моркови

Состојки:

  • 2 лименки GLOBUS KIDS млад грашок со морков, 400 g
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 јајца
  • 1 лажица магдонос
  • 2 лажици млеко
  • 80 g брашно
  • 3 лажици ситно мелени трошки од леб
  • 500 ml масло за готвење
  • Сол и свежо мелен пипер

Подготовка

Исцедете ги лименките со грашок и моркови. Исецкајте и измешајте кромид и лук, магдонос и маслиново масло. Во друг сад измешајте ги јајцата со млекото, додадете го брашното и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете грашок и моркови, измешајте сè добро и зачинете со сол и бибер по вкус. Покријте со фолија и ставете во фрижидер половина час. Загрејте го маслото за готвење во голема тава. Од добиената мешавина, формирајте мали кнедли, превртете ги во трошки од леб и пржете ги додека не се здобијат со потемна боја. Исцедете ги на кујнска хартија и послужете ги со сезонски сос.

Добар апетит!

🍽️  4 порции (20 кнедли)
 45 минути

omlet sa povrćem