Крцкави кнедли од грашок и моркови
Состојки:
- 2 лименки GLOBUS KIDS млад грашок со морков, 400 g
- 2 лажици маслиново масло
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- 2 јајца
- 1 лажица магдонос
- 2 лажици млеко
- 80 g брашно
- 3 лажици ситно мелени трошки од леб
- 500 ml масло за готвење
- Сол и свежо мелен пипер
Подготовка
Исцедете ги лименките со грашок и моркови. Исецкајте и измешајте кромид и лук, магдонос и маслиново масло. Во друг сад измешајте ги јајцата со млекото, додадете го брашното и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете грашок и моркови, измешајте сè добро и зачинете со сол и бибер по вкус. Покријте со фолија и ставете во фрижидер половина час. Загрејте го маслото за готвење во голема тава. Од добиената мешавина, формирајте мали кнедли, превртете ги во трошки од леб и пржете ги додека не се здобијат со потемна боја. Исцедете ги на кујнска хартија и послужете ги со сезонски сос.
Добар апетит!
🍽️ 4 порции (20 кнедли)
⏰ 45 минути