Полнети пиперки
Состојки:
- 6 црвени пиперки
- 1 главица кромид
- 1 халапењо
- 0,5 кг мелено месо
- 1 (400 гр) Globus Медитерански микс
- 1 Globus конзерва киноа
- 2-3 чешниња лук
- Малку маслиново масло, сол, бибер, ким, пиперка, оригано, зачин чили по желба
- Чедар сирење
Подготовка
Загрејте ја рерната на 190 степени C. Отстранете го врвот на пиперката и семето. Ставете ги во тенџере, загрејте на малку маслиново масло и зачинете со сол и бибер. Додека загревате најмалку 10-15 минути, можете да го подготвите филот. Загрејте масло во друго тенџере и ставете го во него сецканиот кромид, чешнињата лук и халапењото, а потоа оставете ги на шпоретот додека не омекнат, зачинете со сол и бибер. Во смесата додадете мелено месо, додадете ги сите зачини и прелијте со вода. Пред да се свари, додадете киноа и варете уште неколку минути. Наполнете ги пиперките со оваа смеса, а на врвот на смесата ставете малку сирење. Покријте со фолија и печете 10 минути. Откријте и печете малку подолго.
Добар апетит!
🍽️ 4 лица
⏰ 40 минути