Прокељ со бел грав и пекорино
Состојки:
- 8 лажици маслиново масло
- 1 kg прокељ, преполовени по должина
- 6 чешниња лук
- 1 шоља пилешка супа
- 1 конзерва GLOBUS бел грав
- 2 лажици путер
- 1 шоља грубо изрендан пекорино
Подготовка
Загрејте 3 лажици масло во тавата, додадете половина прокељ и пропржете го на висока температура, повремено мешајќи додека не порумени околу 5 минути. Другата половина на прокељот пропржете ја на 3 лажици масло на пониска температура, со повремено мешање уште околу 5 минути. На преостанатите 2 лажици масло, на висока температура пропржете лук со постојано мешање, околу 1 минута. Во голем сад ставете го целиот прокељ, додадете пилешка супа и пропржен лук. Варете додека прокељот не омекне со често мешање, околу 3 минути. Додадете грав и путер, мешајте додека не се стопи путерот, зачинете со сол и бибер и замешајте сирење пекорино.
Добар апетит!
🍽️ 6 лица
⏰ 30 минути