fbpx

Блог

Блог2024-02-01T20:31:25+02:00
110, 2020

СВЕТСКИ ДЕН НА ВЕГЕТАРИЈАНЦИТЕ – 1 ОКТОМВРИ

By |октомври 1st, 2020|Categories: Uncategorized @mk|0 Comments

Светскиот ден на вегетаријанците е прогласен на 1 октомври 1977 година и оттогаш, на тој ден, вегетаријанците и сите оние кои од било која причина го прифаќаат овој начин на исхрана го прославуваат низ целиот свет.

508, 2020

БЕТА-КАРОТЕН

By |август 5th, 2020|Categories: Uncategorized @mk|0 Comments

Бета-каротенот е хербален црвено-портокалов пигмент кој се состои во растенија и овошје, особено кај морковите и шарениот зеленчук, кој дава жолта и портокалова боја.

2804, 2020

Дали знаевте како започнало конзервирањето на храната?

By |април 28th, 2020|Categories: Uncategorized @mk|0 Comments

Конзервирањето на храната датира уште во далечното минато кога луѓето на различни начини се обидувале да ја сочуваат храната од расипување и да го сочуваат нејзиниот изворен квалитет. Жителите во...

1304, 2020

Витамин Б1 за здрави нерви

By |април 13th, 2020|Categories: Uncategorized @mk|0 Comments

Витаминот Б1 (тиамин) е еден од 8-те витамини од групата Б-комплекс кои се неопходни за нормално функционирање на нервниот, мускулно-скелетниот и кардиоваскуларниот систем.

2903, 2020

Здрава исхрана / пирамида на исхраната

By |март 29th, 2020|Categories: Uncategorized @mk|0 Comments

Луѓето уште во далечното минато знаеле дека храната има големо значење за човечкото здравје и живот. Се што внесуваме со храната во нашиот организам не гради и менува, од тоа зависи нашата сила, здравје и живот. "Нека вашата храна биде вашиот лек, а вашиот лек да биде храната" е изрека на познатиот антички грчки доктор од островот Кос, Хипократ.

Go to Top