КАЈГАНА СО ЗЕЛЕНЧУК

 

За 1 оброк потребни Ви се:

  • 1/4 конзерва ГЛОБУС слатка пченка
  • 2 јајца
  • 1/2 црвена пиперка
  • 4 печурки
  • 1 кромид
  • Маслиново масло за пржење
  • Малку сол и бибер
  • Парче тврдо сирење/кашкавал
  • Свеж магдонос

Подготовка:

Исечете го кромидот, пиперката и печурките и пропржете ги во маслиново масло. Зачинете го зеленчукот со сол и бибер и додадете ја пченката. Извадете го зеленчукот од тавчето во мал сад. Потоа во среден сад измешајте ги јајцата со малку вода, сол и бибер додека не се изматат добро. Ставете ги јајцата во врело масло, по 30 секунди подигнете ја кајганата со кујнска лопатка за да целата кајгана се испржи рамномерно. Продолжете со пржење, подигајќи ја кајганата по потреба, 1-2 минути.

Додадете ја пржената мешавина на зеленчук преку половината од кајганата; врвот покријте го со сирење/кашкавал. Со лопатката, прекријте ја другата половина на кајганата со зеленчук. Полека извлечете ја кајганата на чинија. Веднаш послужете.

Porcija: 450g
Kalorija: 500 kcal
Vreme pripreme: 30 мин
Metoda: prženje

omlet sa povrćem

Ndiqni lajmet për produktet GLOBUS në rrjetet sociale