Dita Botërore e Vegjetarianëve u shpall më 1 tetor 1977 dhe që atëherë, në atë ditë, vegjetarianët dhe të gjithë ata që për çfarëdo arsye e pranojnë këtë mënyrë të ushqyeri e festojnë në të gjithë botën.

Fjala vegjetarian vjen nga fjala latine vegetus, që do të thotë i shëndetshëm, i freskët dhe plot jetë.

Vegjetarianizmi është një mënyrë e të ushqyerit e bazuar në marrjen e lëndëve ushqyese nga ushqimet me bazë bimore që përfshin një shumëllojshmëri të gjerë drithërash, bishtajore, frutash dhe perimesh, madje edhe disa produkte qumështi dhe vezë, por pa mish kafshësh dhe peshk.

Vegjetarianizmi ishte i njohur qysh në Greqinë e lashtë, kur Pitagora dhe pasuesit e tij, për arsye fetare dhe etike, eliminuan mishin dhe peshkun nga dieta e tyre (“Dieta e Pitagorës”). Komuniteti i parë vegjetarian u themelua në Angli në 1847 dhe që atëherë numri i vegjetarianëve dhe shoqërive vegjetariane në mbarë botën po rritet çdo ditë.

Këtu janë vetëm disa nga njerëzit e famshëm që ishin vegjetarianë: Mohandas Gandhi, Gautama Buda, Pitagora, Platoni, Leonardo da Vinci, Volteri, Mary Shelley, Leo Tolstoy, Franz Kafka, George Bernard Shaw, John Coltrane, Albert Einstein…

Njerëzit adoptojnë stilin e jetës vegjetariane për një sërë arsyesh, të tilla si:

  • problemet etike gjatë vrasjes së kafshëve, pra për hir të mbrojtjes dhe dashurisë për kafshët,
  • arsye shëndetësore që lidhen me përfitimet e një diete pa mish,
  • arsye fetare,
  • arsye shpirtërore,
  • arsye mjedisore dhe
  • arsye ekonomike.

Ka disa lloje të vegjetarianëve:

  • Vegjetarianët që nuk hanë mish.
  • Veganët që refuzojnë plotësisht ushqimet shtazore, duke përfshirë vezët, produktet e qumështit dhe mjaltin.
  • Veganët e papërpunuar që hanë vetëm ushqime bimore të papërpunuara, kryesisht fruta, perime, arra, fara dhe drithëra.
  • Makrobiotikët, dieta e të cilëve bazohet vetëm në drithëra dhe bishtajore të rritura organikisht
  • Fruitarianët hanë vetëm fruta dhe fara
  • Dhe frutat radikalë që hanë fruta vetëm nga frutat që sapo kanë rënë në tokë.

Një dietë vegjetariane ka avantazhet dhe disavantazhet e saj. Përfitimet lidhen me uljen e përqendrimit të yndyrës në gjak, falë së cilës vegjetarianët kanë një peshë trupore mesatare më të ulët, presion më të ulët të gjakut dhe kanë më pak gjasa të vuajnë nga diabeti i tipit 2.

Disavantazhet e një diete vegjetariane shoqërohen ndonjëherë me konsum më të ulët të proteinave. Megjithatë, studimet kanë treguar se një dietë vegjetariane që përfshin soje, thjerrëza, quinoa, fara kërpi është një dietë e pasur me të gjitha aminoacidet esenciale të nevojshme për të plotësuar nevojat ditore edhe të sportistëve. Mungesa e acideve yndyrore omega 3 që shërbejnë për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare mund të kompensohet me konsumimin e arrave.

Një dietë vegjetariane e mirëplanifikuar dhe e ekuilibruar që përfshin perime, fruta, drithëra, bishtajore, arra dhe fara siguron të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për një jetë të shëndetshme.