ГЛОБУС компанијата е еден од најголемите производители на конзервирана храна во Европа.

Од 1924 година, ГЛОБУС, водечки унгарски производител на конзервиран зеленчук, произведува широка палета на зеленчуци: пченка, зелен грашок, црвен грав…Се што ви е потребно во секојдневниот живот, што ги задоволува вашите секојдневни потреби и ви помага лесно да готвите вкусни јадења во текот на целата година!

 • 2006 година ГЛОБУС станува член на француската група “Group d’aucy“.
 • 01. 01. 2020. “Group d’aucy” се спои со “Union Triskalia” за да стане лидер во земјоделската и прехранбената индустрија во Франција и Европската унија. Новото име на групација е “Eureden“.
 • Регистриран и заштитен бренд во повеќе од 50 земји ширум светот.
 • Компанијата ги продава своите производи под заштитен знак ГЛОБУС во земјите од централна и источна Европа.
 • Производите не содржат непотребни адитиви, а нивното чување се врши само со термичка обработка.
 • Компанијата произведува вкупно 80.000 тони годишно од кои извезува 96%.

ИСТОРИЈА

Како започна нашата прикаска…

1882

Фамилијата Weiss ја основа првата унгарска фабрика за конзерви која подоцна прерасна во ГЛОБУС. На почеток војската нарачуваше конзервирано месо и конзервирано кафе, а населението купуваше конзервирано овошје и зеленчук.

1924

ГЛОБУС брендот започнува производство на конзервирано овошје и зеленчук и од тогаш е регистриран во повеќе од 50 земји ширум светот.

И како се развивавме….

1991

Започнува продажна кампања под името ГЛОБУС, сигурен слоган за квалитет, кој постојано ги проширува брендовите и асортиманот на производите.

1995

GLOBUS Konzervipari Rt. го доби ISO 9002 сертификат за квалитет од SGS Certification Service Ltd. Принципите на компанијата се безбедност на храната и политика за квалитет.

“Нашата цел е да ги задоволиме меѓународните стандарди како и барањата на потрошувачите во врска со квалитетот на нашите производи.”

Понатамошниот развој на компанијата ГЛОБУС

2006 – Од јуни 2006 година Глобус продолжува со работа во поголемата француска групација CECAB.

2009 – ГЛОБУС го продаде производството на козервирани производи од месо (готови јадења), паштети и намази на словачката компанија….

2010 – Од 1. јануари компанијата продолжува со работа под нова структура: во согласност со тоа, CGC Hungari Ltd е 100% филијала на GLOBUS Plc и продолжува производството на конзервирани производи од зеленчук во Унгарија.

2018 – Развој на нови производи (Ретро, Витал).

2018 – Доаѓање на пазарите во Адриа регионот.

Бренд ГЛОБУС

 • ГЛОБУС е бренд со повеќегодишна традиција и голема популарност во земјите на централна и источна Европа.
 • Брендот е многу иновативен со јака маркетиншка поддршка, особено во дигиталниот свет, како и на сите продажни места.
 • Главни карактеристики на брендот: природна, здрава исхрана со најдобар квалитет.

Глобус во својот асортиман ги има сите основни производи кои потрошувачите ги ценат и ги сакаат на својот пазар. Брендот е во полна експанзија спремен да го прошири асортиманот за да ги задоволи новите очекувања на потрошувачот.

Главни предности

 • Брзо и здраво решенеие за секого, спремен оброк во текот на целиот ден.

 • Лесно може да се вклопи во било кој вид на исхрана.

 • Производите се достапни 365 дена во годината, без разлика на годишното време.

 • Богат и разновиден асортиман, разновидност и континуирано ширење на понудата со бројни иновации.

 • Квалитетна храна спремна веднаш за јадење.

 • Го скратува времето потребно за подготовка на оброкот.

Нашиот зеленчук

 

 • Суровините доаѓаат од најдобрите почви во Европа (Унгарија и Франција).

 • Зеленчукот го береме кога е зрел, и пред обработката поминува низ строг процес на селекција.

 • Го пратиме процесот на производство од сеење, берење на зеленчукот до готовиот производ на вашата трпеза.

 • Производите се без козерванси и непотребни адитиви!

 • Нашите производи се подготвуваат од најсвежи семиња со најдобар квалитет и суровини без ГМО.

Наш квалитет

 

 • За нашата компанија, квалитетот на производите е еден од најважните цели, за кој сме повеќе пати наградувани.

 • За време на производството користиме најсовремена опрема и технологија.

 • Произведуваме семе со најдобар квалитет и користиме суровини без ГМО.

 • Благодарение на модерната технологија што ја користиме при производството, нашиот зеленчук ги задржува хранливите материи и е спремно за употреба во текот на целата година.

 • Технологијата на лесно отворање на конзервата денес широко се применува и ние ја користиме кај сите наши производи.

 • Благодарение на соодветната термичка обработка на зеленчукот и технологијата на затворање на конзервите, нашите производи не содржат непотребни адитиви и конзерванси.

Aсортиман

Standard globus
kategorija vakumirana
MIX
kids tabla
bio kategorija
vital kategorija

Kатегории

Стандард

Благодарение на користењето на најдобри видови суровини и највисок квалитет на обработка, нашите производи Стандард се со одличен квалитет.

 • Микс на различни вкусови, текстури и бои.

 • Совршен како салата или како состојка на салатата.

 • Сите наши микс производи се вакум пакувани со што се обезбедува задржување на што е можно повеќе хранливи материи.

Вакум пакување

Постапка: конзервата наполнета со зеленчук (и евентуална мала количина на вода), се внесува во вакум машината во која се извлекува околу 50% од воздухот и се затвора со капаче.

Затворената конзерва се вади од вакум машината и се внесува во цилиндар за стерилизирање каде што на 100 °C, сокот од зеленчукот (70% помалку одколку во обична конзерва) се трансформира во пареа. Така да зеленчукот се стерилизира во оваа пареа.

На овој начин, зеленчукот останува крцкав, вкусен, со разновидна боја, ги задржува хранливите материи и го има повеќе во конзервата.

Зеленчук

Зелен грашок, пченка, спанаќ…помеѓу нашите конзерви можете да најдете зеленчук богат со хранливи материи, кои се потребни за правилен развој на секој од нас!

Витал Асортиман

Витал

Потполно нова група на производи со суперхрана! Нашите производи се спремни за јадење: Киноа, Спелта, Спелта Микс, Соја. Не е потребно да се потопуваат или да се варат. Водете сметка за своето здравје, јадете здраво!

vital konzerve

Пратете ги новитетите за ГЛОБУС производите на социјалните мрежи