fbpx

Uncategorized @mk

СВЕТСКИ ДЕН НА ВЕГЕТАРИЈАНЦИТЕ – 1 ОКТОМВРИ

2020-10-08T21:41:15+02:00Uncategorized @mk|

Светскиот ден на вегетаријанците е прогласен на 1 октомври 1977 година и оттогаш, на тој ден, вегетаријанците и сите оние кои од било која причина го прифаќаат овој начин на исхрана го прославуваат низ целиот свет.

Дали знаевте како започнало конзервирањето на храната?

2020-08-05T10:02:35+02:00Uncategorized @mk|

Конзервирањето на храната датира уште во далечното минато кога луѓето на различни начини се обидувале да ја сочуваат храната од расипување и да го сочуваат нејзиниот изворен квалитет. Жителите во...

Витамин Б1 за здрави нерви

2020-08-05T10:03:42+02:00Uncategorized @mk|

Витаминот Б1 (тиамин) е еден од 8-те витамини од групата Б-комплекс кои се неопходни за нормално функционирање на нервниот, мускулно-скелетниот и кардиоваскуларниот систем.

Здрава исхрана / пирамида на исхраната

2020-08-05T10:04:42+02:00Uncategorized @mk|

Луѓето уште во далечното минато знаеле дека храната има големо значење за човечкото здравје и живот. Се што внесуваме со храната во нашиот организам не гради и менува, од тоа зависи нашата сила, здравје и живот. "Нека вашата храна биде вашиот лек, а вашиот лек да биде храната" е изрека на познатиот антички грчки доктор од островот Кос, Хипократ.

Go to Top